Tietoista läsnäoloa joogamatolla

Nosta kättä menneisyydessä

Nosta kättä tulevaisuudessa

Nosta kättä nyt

Minulle tarjoutui ihana mahdollisuus viettää koko lauantai mindfulnessin parissa yhdistyksen kautta, jossa teen vapaaehtoistyötä.

Mindfulness on tietoista läsnäoloa, jossa huomio kiinnitetään tähän hetkeen, eletään hetkessä. On olemassa vain tämä hetki, ei mennyttä, ei tulevaa.

Mindfulnessin lähtökohdat ovat buddhalaisessa meditaatiossa, josta uskonto on karsittu pois, ohjaaja kertoi. Teologina hätkähdin tätä. Meditaatio on monessa uskonnollisessa perinteessä käytetty menetelmä hengellisyyden harjoittamiseksi. Voiko siitä karsia pois sen oleellisinta osaa: hengellisyyttä? Pelätäänkö, että ihmiset vierastaisivat tietoisen läsnäolon menetelmiä, jos samalla muistutettaisiin, että olemme myös hengellisiä olentoja? Onko kyseessä hengellisyyden pelko, Jumalan pelko vai uskontojen pelko?

Olemmeko fyysisiä olentoja, joilla on henkisiä kokemuksia vai henkisiä olentoja, joilla on fyysisiä kokemuksia?

Joogamatolla maatessani, kaikki ajatukset vasemmassa pikkuvarpaassani, mieleni oli kaikkea muuta kuin tyhjä. Ja kaikkialla muualla paitsi vasemmassa pikkuvarpaassani.

Ymmärsin, miksi vakavasti joogaa harjoittavat kummastelevat länsimaista tapaa harrastaa joogaa irrallaan sen uskonnollisesta kontekstista.

Kaipasin Jumalaa.

Tajusin, etten oikeastaan tunne vasenta pikkuvarvastani.

Ja huomasin, että jos on tottunut juomaan kofeiinitonta teetä, tavallisen mustan teen juominen ennen rentoutumisharjoituksia ei ole paras tapa saada mieltä rauhoittumaan.

No, ainakin olin läsnä ja ajattelin jotain muuta kuin kuolemantutkimusta. Se on välillä ihan tervettä. Ja mikä parasta: sain viettää päivän ihanien ihmisten kanssa, joiden ajatukset olivat yhtä kaukana pikkuvarpaista kuin minulla.

 

Näyttökuva 2018-2-10 kello 19.49.14

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s