Kun musiikki murtaa vankilan muurit

On ollut aikamoista haipakkaa nyt kirjan ilmestymisen alla. Kun haastattelu keskeyttää tehokkaan kirjoituspäivän, aika siinä ympärillä on valmistautumista, palautumista ja silkkaa laiskottelua hyvän tekosyyn varjolla.

On ihailtavaa, että toimittajat yrittävät saada elämäni polkuihin jonkinlaisen punaisen langan – järkeä valintoihin, jotka ovat johtaneet uusiin ja taas uusiin oivalluksiin, opiskelu- ja työpaikkoihin. Osittain elämäni moniulotteisuus johtuu siitä, että olen huono sanomaan ei. Osittain siitä, että luotan johdatukseen.

Elämässä ei ole sivupolkuja, ei mutkia, ei virhevalintoja tai vahinkoja.

Dag Hammarskjöld, hämmentävä yhdistelmä poliitikkoa ja kristillistä mystikkoa, on kirjoittanut:

Tie valitsi sinut – ja sinun osasi on kiittää.

Minun tieni on vienyt minua opiskelupaikasta ja maasta toiseen. Matkailualalta kanttoriksi ja suunterveydenhoitoalalta tutkijaksi. Kun toimittaja kysyy, missä näet itsesi viiden vuoden päästä, en uskalla edes veikata. Toivon parasta ja vieläkin enemmän.

Mutta kukaan ei ole vielä kysynyt, mikä on ollut paras työni tähän mennessä. Vastaus olisi ehdottomasti vankilakanttori. Siitä on vaikeampi laittaa tunnelmaa korkeammalle ja muureja matalamme, kun räpätään vankien kanssa, kuinka elämä on rankkaa – RANKKAA! Kerran soitin vankien toiveesta kauniin pianoversion suositusta kappaleesta rukousmusiikkina. Pappi kysyi:

– Oli kaunis kappale, mikäs kappale se oli?
– Paranoid.

Pyhä kosketti niin, että virsikirjat loppuivat kesken ja muidenkin uskontojen edustajat tulivat messuun, sillä Jumala on yksi ja musiikki yhdistää meitä kaikkia.

Kun oikein, oikein tarkkaan kuuntelee, se onkin Jumala, joka laulaa rakkauttaan meille eikä toisin päin.

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s