Kuolemanrajakokemus – myönteinen näköala kuolemaan

Helsingin Sanomat julkaisi heti aikaisin aamulla kuolemanrajakokemuksia käsittelevän artikkelin, jossa oli virkistävä näkökulma aiheeseen:

”Kuolema torjutaan ja koetaan tappiona, josta ei haluta puhua. Siksi moni kohtaa kuoleman valmistumattomana. Kuolemanrajakokemus avaa kuolemaan myönteisen näköalan. Se on jotakin, jota voi odottaa kiinnostuneena.”

Kuolemasta uutisoidaan pääasiassa negatiivisessa sävyssä: sen ei olisi pitänyt tapahtua, se tapahtui väärälle henkilölle väärään aikaan. Kuolemanrajakokemukset ovatkin yksi keino suhtautua kuolemaan mielenkiinnolla ja positiivisella uteliaisuudella.

Vaikka kielteisiä kokemuksia myös löytyy, valtaosa kokemuksista on positiivisia. Miellyttävä kokemus rajan toisella puolella ei ole edellyttänyt sitä, että henkilö olisi uskonnollinen tai uskoisi siihen, että on jotain muutakin kuin tämä maailma. Tutkimusten mukaan myöskään sillä, onko ihminen ollut elämässään “hyvä” tai “paha”, ei ole vaikutusta kokemuksen sisältöön.

Kuolemanrajakokemusten tärkein anti on lohdutus: elämän tarkoitus on elää ihmisenä ihmisen roolissa. Ja mitä tapahtuu kuoleman jälkeen? Usko hyvään kannattaa aina.

cropped-building-and-cloud

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s