Millainen on suomalaisen taivas?

Koska lähes kaikki kuolemanrajakokemuksia koskevat tutkimukset ovat ulkomaisia, oli mielenkiintoista saada aavistuksia siitä, millainen on suomalaisen taivas.

Suomalaisissa kuolemanrajakokemuksissa kuvaillaan rakennuksia ja kaupunkeja hyvin harvoin. Sen sijaan luonto on merkityksellinen. Siinä on jotain pyhää ja levollista, viatonta ja puhdasta. Kokemuksissa oli niittyä, viljaa, vihreitä kumpuja ja sinistä taivasta.

 

Teologian tohtori Pauliina Kainulainen on tutkinut metsän teologiaa. Metsän teologia on ekoteologiaa, modernia nykyteologiaa, jossa tutkitaan kristinuskon suhdetta luontoon ja ympäristöön. Kainulainen kirjoittaa, kuinka metsä on ollut suomalaisen ihmisen ja hänen esivanhempiensa merkitysten ja tiedon kohtu: “Nykysuomalaisen on hyvä kysyä uudestaan metsältä viisautta. Ilman metsää eksymme.”

Suomalainen on saanut metsästä elannon, turvan ja paikan mielenrauhalle. Metsässä on uudistuttu, parannuttu ja kevennetty sydäntä. Metsä on myös edustanut tuonpuoleista ja muokannut suomalaisen mielenmaisemaa.

Puille on puhuttu omista murheista ja niiltä on pyydetty apua. Puun juurelle on jätetty uhreja. Puita on kunnioitettu, arvostettu ja pelättykin.

Suomalaisen pyhiinvaellus on suuntautunut luonnon äärelle.

P1080286

 

Kun mietin, millainen on oma taivaani maan päällä, siihen liittyy järvi, metsä, sininen taivas ja muutama pilvenhattara.

Millainen on sinun taivaasi maan päällä?

P1080339

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s