Kehossa ja kehon ulkopuolella – Mystiset kokemukset kuuluvat ihmiselämään

Olen koko päivän painiskellut erään asian kanssa. Ennätin eilen illalla kirjoittaa blogiini aiheesta, jota olin valmistellut pitkän aikaa. Heräsin kuitenkin keskellä yötä tunteeseen, että minun pitäisi poistaa postaus. Luotan sen verran intuitioon, että jos se herättää minut keskellä yötä, on paras seurata vaistoja.

Huomaan, kuinka yhden sivuraiteille menneen haastattelun jälkeen olen tullut ylivarovaiseksi sen suhteen, mitä sanon. En itseni takia, vaan niiden takia, jotka pahastuvat siitä, ettei teologia ole pelkkää eksegetiikkaa ja teoreettista oppien tarkastelua. Kokemuksellisuus on edelleen aihe, joka jakaa ihmisiä myös kirkon piirissä. Toisten mielestä kaunis luonto riittää todisteeksi Jumalan olemassaolosta, toiset kaipaavat henkilökohtaisia tunnetason kokemuksia. Jotkut haluavat vielä siitäkin pidemmälle.

Miksi näin? Koska olemme erilaisia. Ja hyvä niin.

Olen viime aikoina lukenut Thomas Keatingia, amerikkalaista trappistimunkkia, joka painottaa teksteissään kontemplaatiota, mietiskelyä ja henkisen tien tiedostamista. Kirjassaan Sisäinen eheytyminen (Kirjapaja, 1999) hän kirjoittaa

Monet saavat joskus mystisiä lahjoja, jotka ovat puhuttelevia ja joskus hyvin voimakkaita. Koska Jumala on läsnä meissä, hän voi vetää meitä ylös tai alas milloin tahtoo tai antaa läsnäolonsa tuoksun tuulahtaa meissä olevasta salaisesta asuinpaikastaan. Jopa sellaisillakin ihmisillä, jotka eivät ole erityisen uskonnollisia, saattaa olla tällaisia kokemuksia. Meidän aikamme uskonnonopetuksessa ei yleensä puhuta kristillisestä mystisestä kokemisesta, ja kun näitä kokemuksia esiintyy spontaanisti, useimmat rivikristityt eivät ymmärrä niitä eivätkä osaa puhua niistä. Ne saatetaan kokea jopa pelottavina.

Mystisiä kokemuksia on ollut aina. Toisia ne pelottavat, toiset suorastaan haluavat niitä.  Monissa ne herättävät suuria tunteita.

Rajakokemusten kiehtovuudesta huolimatta olen kuitenkin alusta lähtien ollut sitä mieltä, että elämän tarkoitus ei ole keskittää kaikkia ajatuksia siihen, miten päästä pois tästä ruumiista. Kuulin kerran hyvän new age -lausahduksen aiheesta: Jos tietäisimme, kuinka innoissamme olimme tulossa näihin fyysisiin kehoihimme, emme olisi niin innokkaina pyrkimässä niistä pois. 

Kritiikki, jota olen ajatuksistani saanut – kuinka elämän tarkoitus on elää ihmisenä ihmisen osassa, tässä ruumiissa, elämästä iloiten, nauttien ja kaikki irti ottaen – kuvastaa juuri tätä näkökulmaa. On tarkoitus olla ihminen, ei pyhimys, ei jonkinlainen henkiolento, joka kieltää oman ruumiillisuutensa.

Toisaalta henkisyyden kaipuu, tuonpuoleisen kaipuu, taivasikävä ovat asioita, jotka saattavat saada ihmisen haluamaan yliluonnollisia kokemuksia, ruumiista poistumista ja näkyjä. Baptistiystäväni kertoi, kuinka hänen piireissään ihmiset toivovat itselleen armolahjoja, eniten jostain syystä kielillä puhumista, jotta he saisivat jonkinlaisen varmuuden Jumalan olemassaolosta ja suosiosta. Toiset kaipaavat todisteita siitä, mitä ei voi nähdä. Se on ymmärrettävää.

On kuitenkin lohdullista ajatella, ettei meidän tarvitse käydä lähellä kuolemaa, jotta voimme saada yhteyden meitä suurempaan. Tutkimusten mukaan pelkkä rajakokemuksista lukeminen voi aiheuttaa samat jälkiseuraukset kuin itse kokemus. Kristillisessäkin perinteessä mystisiä kokemuksia löytyy satojen vuosien ajalta – ei tarvitse edes pysyä tämänpäivän kirjallisuudessa.

Itselleni koko prosessi tutkimuksesta kirjoittamiseen – ja tällä hetkellä kuolemanrajakokemuksista luennointiin – on ollut rajakokemuksen veroinen matka.

Elämä on täynnä ihmeitä. Tämä ruumis, nämä ajatukset, tunteet ja ihmetys. Kokemukset kehossa ja toisilla kehon ulkopuolella – suurta lahjaa kaikki. Elämä on hieno matka jo itsessään.

img_4214.jpg

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s