Iso ajatus – Tanssia Jumalan ympärillä

On ihastuttavaa lukea ajatuksia Jumalasta, jotka on kirjoitettu suoraan sydämestä ilman pelkoa siitä, että joku kutsuu harhaoppiseksi ja tekee kantelun piispalle. On kahdenlaista hengellistä kirjallisuutta: Ensimmäiseen lokeroon pujahtavat tietyn uskonnollisen ajatusmaailman piirissä olevat, jotka noudattavat niitä rajoja, jotka yhteisö tai uskonto on määritellyt. Toisesta lokerosta löytyvät omatoimihengelliset, jotka eivät välttämättä sido itseään mihinkään tiettyyn näkemykseen, vaan etsivät omaa tietään.

Jos on kirkon palkkalistoilla, on aina suuri riski kirjoittaa, mitä todellisuudessa haluaa kirjoittaa. Ei tarvitse kuin vierailla kirkollisten lehtien uutiskommenttiketjuissa, niin huomaa, kuinka paljon lähimmäisenrakkautta, ymmärrystä, iloa ja monimuotoisuuden ylistystä kristinuskosta voikaan saada irti. Valitettavan usein usko Jumalaan tuo ihmisen elämään ennemminkin väittelyä näkemyksistä ja oikeasta Raamatun tulkinnasta kuin iloa siitä, että täällä ollaan, eletään, synnytään, kuollaan ja ihmetellään elämää itsessään.

iso ajatus

Kati Reijosen toinen kirja Iso ajatus (Atena 2018) on ajatuksia herättävää pohdintaa Jumalasta ja hengellisyydestä. Reijonen omisti yhden vuoden elämästään jumalasuhteensa pohdiskelulle, hänen sanojensa mukaan “heinäkuusta heinäkuuhun kammiossani tietokoneeni, kirjojeni ja Jumalani seurassa”, sillä “olen koko ikäni suunnistanut valoon päin, kuin levottomasti lepattava yöperhonen.” (Ah!)

On teologin näkökulmasta mielenkiintoista nähdä, kuinka asiat saa tulkittua hyvin monella eri tavalla, vaikka kuinka liikuttaisiin kristinuskon sisällä ja siinä lähistöllä. Kati Reijosella, jonka oma hengellinen tausta on kulkenut katolisen luostarin kautta meditaation pariin, on esimerkiksi aivan mainio tulkinta syntiinlankeemuksesta:

Aatami ja Eeva elivät yhteydessä Jumalaan ja olivat täydellisen onnellisia, mutta se ei riittänyt heille. Kun elää yhteydessä Jumalaan, ei yhteyttä välttämättä huomaa.  Luomiskertomus osoittaa, ettei totuuden tavoittelu onnistu paratiisissa: olemme täällä kasvaaksemme ja kehittyäksemme, emme istuaksemme palmun alla banaaneja syömässä. Ilman kärsimystä, emme tietäisi yhtään mitään. Jos tietää vain hyvän, ei tiedä sitäkään. Hyvä on olemassa vain, jos sillä on vastakohta.

(Iso ajatus, Atena 2018, s. 30, 38, 146, 195)

Olemme matkalla paratiisista takaisin paratiisiin monta kokemusta rikkaampana.

Kun miettii omaa elämäänsä ja sitä millaisia tuskan, häpeän, surun ja epätoivon koukeroita on käynyt läpi, osaa olla kiitollinen siitä, kun kaikki on hyvin. Vaihtaisinko niitä hetkiä pois? Vaihtaisinko pois nuoruuden masennuksen? Vaihtaisinko pois sydänsurut? Vaihtaisinko pois sairaudet ja vastoinkäymiset?

Ehkä kaikki hammasten kiristys ei ollut välttämätöntä, mutta sitä tikulla silmään, joka menneitä muistelee. Kuinka paljon maailmankaikkeuteen onkaan sinkoutunut unelmia ja toiveita hetkinä, jolloin ymmärtää, että ainakaan tätä minä en halua. Ja kun suurimpana kärsimyksen hetkenä, täydellisessä umpikujassa sinkoaa ylös uskaliaimman unelman, joka sitten toteutuukin, tajuaa, että joskus kaikkien ovien pitää sulkeutua, jotta se ovi aukeaa, jonka takana on todellinen onni.

Ja kuinka usein paras hetki matkalla onkaan paluu kotiin. Välillä on ihanaa matkustaa vain siksi, että voi palata takaisin kotiin. Lentoemäntänä tämän huomasi siinä, että paluulennoilla tunnelma oli aina paljon hilpeämpi kuin menolennoilla. Oli koti, joka odotti. Perhe, ystävät, arki ja kolmen päivän vapaat. Sitä osasi kummasti arvostaa sen jälkeen, kun oli valvonut levottoman unettomia öitä jossain päin Aasiaa hirveässä jetlagissa.

Olisinko vaihtanut nuo kokemukset pois? Osaisinko arvostaa omaa sänkyä ja tyynyä niin paljon kuin nyt? En.

Tapasin muuten Kati Reijosen ensimmäistä kertaa kustantajan juhlissa puoli vuotta ennen kirjani ilmestymistä. En tunnistanut häntä istahtaessani hänen pöytäänsä. Kuulin, kuinka hän puhui uskon epävarmuudesta. Esittelemättä itseäni, sanoin

Tärkeintä on, että Jumala uskoo sinuun.

Olemme täällä yhdessä ihmettelemässä, pohdiskelemassa ja kirjoittelemassa kirjoja, sillä Jumala näki, että niin oli hyvä.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s