Kirjoittamista auringossa – Kuinka yhdistää tutkimus ja loma

Kesä on ollut niin kiireinen, etten ehtinyt edes kirjoittaa kuukausikatsausta kesäkuulta. Olen viimeistellyt runokirjaani, valmistellut luentoja, analysoinut kyselyaineistoani ensimmäistä väitöskirja-artikkelia varten ja mikä tärkeintä: lomaillut!

Pääsin mökkeilemään Turun saaristossa ensimmäistä kertaa elämässäni. Aiempi kosketukseni Turun saaristoon on käsittänyt lähinnä sen, mitä ruotsinlaivan kannelta on nähnyt. Nyt pääsin menemään jopa lossilla! Ja Kustavin kirkko oli melkoinen nähtävyys. Alttarin puinen krusifiksi oli 1350-luvulta, saarnatuoli oli 1640-luvulta ja katosta roikkui laivoja 1700-luvulta. Muuten en näitä tietäisi, mutta onnistuin lyöttäytymään huomaamattomasti paikallisen turistiryhmän seuraan. Oli elämys!

 

Olen ehtinyt myös vierailla kotiseudullani Nastolassa, jossa pääsin melomaan elämän hektisyyttä pakoon ihanissa järvimaisemissa. Melominen on ehdottomasti yksi parhaimpia asioita, joita ihminen voi tehdä.

IMG_20180717_113458.jpg

Kesäkuussa kävin Kroatiassa ja Bosniassa. Kävin sielläkin – yllätys, yllätys – melomassa. Olin musiikkitieteen gradun tekemisen aikoihin kahden vuoden ajan Balkanilla, joten oli ihana päästä ajelemaan kauniissa, tutuissa maisemissa.

 

Muistan, kuinka ensimmäisen graduni kirjoittaminen tuntui jo ajatuksena aivan mahdottomalta. Halusin tehdä graduni etnomusikologiasta, ja yritin kirjoittaa gradun ensimmäistä versiota Vietnamissa opettajan työn ohella. Lopulta päädyin vaihtamaan aihetta intialaisesta musiikista balkanilaiseen, kun minulle tarjoutui mahdollisuus vaihtaa maanosaa ja asua serbialaisessa perheessä Belgradissa.

Ajattelin, että jotain muutakin Serbiasta voisi jäädä käteen kuin henkeviä keskusteluja sodasta ja kauppasaarrosta.

Graduohjaajani Alfonso Padilla, joka oli ollut poliittisena vankina kahden vuoden ajan chileläisellä vankileirillä Augusto Pinochetin aikana, piti ajatuksesta yhdistää sota ja musiikki. Päädyin kirjoittamaan graduni musiikin merkityksestä sodan keskellä. Jokainen päivä oli kenttätutkimusta ja tutkimusaineiston sisällä elämistä. Mihin vain katsoi, sota muistutti itsestään.

Gradukin kirjoitti itse itsensä.

 

Parasta tässä elämäntapa- ja ammatinvalinnassani on, että kirjoittamaan pystyy missä vain. Kirjaa voi editoida lentokentällä tai laiturilla auringonpaisteessa. Väitöskirjan kaavioita voi tehdä myös maaseudun rauhassa. Luentoja voi suunnitella Kroatian ja Bosnian rajavyöhykkeellä. Ja Kustavin kirkosta sai jopa ilmaiseksi mukaan teologista kirjallisuutta ja väitöskirjoja.

Olen tehnyt pisimmän työurani matkailualalla. Mietin jo silloin, kuinka töihin meneminen oli aina kuin lomalle olisi lähtenyt. Kun asiakkaat olivat lomatunnelmissa, sama meininki oli meillä työntekijöilläkin.

Tämä lomamoodi on ilmiselvästi jäänyt päälle: kun tekee mitä rakastaa, on kuin olisi jatkuvasti lomalla. Ja kun yhdistää työn ja matkailun, yleensä niin onkin.

bty

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s