Tietokirja, runokirja, väitöskirja – monta eri tapaa kirjoittaa kuolemasta

Näin ensimmäistä kertaa väitöskirjan ohjaajaani sen jälkeen, kun väitöskirjani muuttui monografiasta artikkeliväitöskirjaksi. Koska edellisestä tapaamisesta oli siis hiukan aikaa ja en ollut varma, kuinka pitkällä artikkelin kirjoittamisen olisi pitänyt olla, esittelin ensin, mitä olin tänä aikana saanut aikaan – kaksi kirjaa – ja sen jälkeen siirryimme väitöskirjaani.

Ohjaajani kysyi, missä välissä olen ehtinyt runoja kirjoittamaan. No siinä välissä, kun olisi varmaankin pitänyt tehdä väitöskirjaa. Mutta kaikki kirjoittaminenhan on hyvästä ja artikkelini oli sittenkin oikein hyvässä vaiheessa. Että ihan tyhjin sivuin ei oltu liikenteessä.

Nyt olen kaikkien neuvojen ja ohjeiden jälkeen aika fiilareissa, että huh huh, minkä väitöskirjan aiheen valitsinkaan! Eräs ystävistäni sanoi, ettei väitöskirjan tekeminen kannata, sillä se on silkkaa ajan tuhlausta ja elämän hukkaamista. Ehei! Kun valitsee kuuman aiheen, niin sitä rämppää excel-taulukoita kaiket päivät oikein mielellään.

Mutta pakko myöntää, että tällä hetkellä on monta rautaa tulessa. On oikeasti melko haastavaa hyppiä tietokirjasta runokirjaan ja sieltä väitöskirjaan. Onneksi kaikki liittyvät kuolemaan ja kirjoittamiseen, että ainakin jollain tasolla liikutaan samoissa kuoleman ympyröissä.

Tietokirjassa kuolemaa käsitellään hyvin positiivisesta näkökulmasta. Kuolemanrajakokemusten tärkein anti on kuolemanpelon poistuminen – sekä kokijoilta että joidenkin tutkimusten mukaan myös lukijoilta. On kiinnostavaa tutkia, miten kuolemakäsitykset ovat muuttuneet aikojen kuluessa ja saaneet vaikutteita kuolemanrajakokemuksista.

Runokirjassa kuolema vilahtaa yhtenä kirjan perusteemana – yllättävänä ja inhimillisen humoristisenakin.

Väitöskirjassani tarkastelen pappien suhtautumista eutanasiaan ja taustatekijöitä, jotka suhtautumiseen vaikuttavat. Mikään mielipide ei synny tyhjästä. Taustalla on aina jonkinlaisia kuolemaan tai kuolemiseen liittyviä käsityksiä ja kokemuksia, jotka ihmisen mielipiteisiin vaikuttavat.

Mutta kuolemaa siis kaikki kolme.

Tärkeintä on, että saa kirjoittaa iloisista asioista iloisella mielellä.

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s