Koko viikko kuolemaa: runoilemassa Jyväskylässä ja luennoimassa Hengen ja Tiedon messuilla

Huh, onpa ollut ihana viikko!

Kävin alkuviikosta maakuntamatkailemassa Jyväskylässä, jossa lausuin runojani jazzkitaristi Tuomas Paukun säestämänä.

En ollut ainoastaan ilahtunut tilaisuuden monipuolisuudesta ja taiteiden välisestä vuoropuhelusta, mutta myös yhteisöllisyydestä, jota kaipaisin tänne pääkaupunkiseudullekin. Huomasin jo ensimmäisessä kirjailijaillanvietossa, että kirjailijat ovat minun seurakuntani. Ei ole merkitystä, mitä lajia kirjoitat, kuinka paljon olet kirjoittanut, kuinka paljon olet myynyt, onko uutta sopimusta tiedossa tai nappaako kirjoittaminen sillä hetkellä lainkaan. Kirjailijuus on jonkinlainen mielentila, joka jo itsessään yhdistää muuten niin erilaisia ihmisiä. Samassa veneessä olemme kaikki.

Olen suunnattoman kiitollinen kirjailijoista, joiden kanssa tapaamme säännöllisen epäsäännöllisesti. Kutsumme toisemme julkkareihin ja jännäämme uusia kustannussopimuksia. Lähetämme ääniviestejä viestien kirjoittamisen sijaan, koska kirjoitustyön keskellä ei todellakaan nappaa enää kirjoitella puhelimella. On aina yhtä jännittävää seurata toisen kirjailijan työvaiheita ensimmäisestä käsikirjoituksesta muutosten kautta taittoon, painoon ja kauppojen hyllyille. Yhtä ihanaa oli seurata Jyväskylässä aktiivisen kirjailijayhdistyksen lämminhenkisyyttä. Kirjailijuudesta oli tullut elämäntapa.

Ja kuten aina tällaisten tapaamisten jälkeen: lukulistalleni tuli pitkä lista uutta luettavaa.

Jyväskylän reissun jälkeen näpersin pari kaaviota väitöskirjaan ja keskityin lauantain esiintymiseen Hengen ja Tiedon messuilla, jossa kävin puhumassa yhtä iloisena kuin ennenkin – kuolemasta. Messuilla oli paljon mielenkiintoista ohjelmaa, joten jännitin vähän etukäteen, saapuuko omaan esitykseeni yleisöä. Ilokseni huone täyttyi ihmisistä ja tuolitkin loppuivat kesken, vaikka niitä tuotiin tilaan lisään kahdesti. En tiedä, olivatko kaikki messukävijät vain niin hyvissä energioissa vai mistä johtui, mutta tunnelma oli mahtavan energinen ja positiivinen. Tätä kun saisi tehdä enemmänkin!

Kiitos kaikille keskusteluhetkistä esityksen jälkeen. On aina ihana tavata teitä.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s