Miten sain kustannussopimuksen tietokirjalle?

Saan tasaisin väliajoin kysymyksiä liittyen kirjan julkaisuun. Siltä varalta, että joku on samalla polulla kuin itse muutama vuosi sitten, valaisen hiukan reittiä, joka ei lainkaan ole niin vaikea ja kuoppainen.

Ensinnäkin – on aina lohdullista tavata muita kirjailijoita, joilla on samankaltainen tausta kuin minulla. Ei laudaturia äidinkielestä, ei kirjoituskursseja. Ei siis hätää, jos kuulut tähän joukkoon.

Vaikka opin lukemaan ja kirjoittamaan 4-vuotiaana, en koskaan haaveillut kirjailijan urasta, sillä minusta piti tulla säveltäjä, hotellin aulapianisti ja jonkinlainen lähipubin trubaduuri. Mutta yllättävät käänteet elämässä ovat mahdollisia, kun joutuu – ainakin tilastojen mukaan – umpikujaan, josta pois pääseminen – edelleenkin tilastojen mukaan – on vaivalloista ja lähes mahdotonta. Tuossa hetkellisessä elämäni mustassa aukossa loisti yksi valo ja se oli kirjoittaminen. Sivuutin täysin lukion äidinkielen opettajani arviot kirjallisista kyvyistäni ja kirjoitin ensimmäisen kirjani, josta tuli aivan hillitön. Niin hillitön, että suuren kustantamon kustannuspäällikkö sanoi lukeneensa sen kahdessa päivässä ja otti yhteyttä, sillä hän halusi nähdä, kuka kirjoittaa tuollaista – hmm – tekstiä.

Vaikka ensimmäisestä tekeleestäni sitten äidinkielen ylioppilaskirjoitusten ei tullutkaan kirjaa, muistan ajatelleeni, että tässä on minun juttuni. Olin lähettänyt käsikirjoitukseni silkasta mielenkiinnosta suurelle kustantamolle ja vastaus sieltä tuli viikossa. Olen nyt suunnattoman kiitollinen, ettei tuo ensimmäinen kirjani toteutunut. Se toi kuitenkin varmuutta siitä, että minä pystyn kirjoittamaan kirjan alusta loppuun – siltä varalta, että joskus olisin tilanteessa, jossa pitäisi kirjoittaa kirja. Ikinä ei elämästä tiedä. Kaikkeen on hyvä varautua, kuten kirjan kirjoittamiseen.

Muutaman vuoden päästä teologian graduhaastatteluja tehdessä tuli tunne, että muidenkin pitäisi kuulla nämä kertomukset. Kirjoitin gradun suorastaan hurmiossa, puolessa vuodessa. Se oli elämäni ensimmäinen laudatur. Muistan, kuinka ensimmäisessä graduseminaarissa mainitsin, että haluaisin tehdä tästä kirjan. Sain vastaukseksi hiljaisuutta.

En tuntenut yhtään kirjailijaa. En tuntenut ketään, joka haluaisi kirjailijaksi. Googlailin, miten kustannussopimus saadaan ja voiko omasta tutkimuksesta tehdä tietokirjaa. Luin jostain, että kannattaisi valita kustantamo, joka vaikuttaa julkaisevan samanlaisia kirjoja kuin itse haluaisi kirjoittaa. Menin siis kirjastoon tutulle uskonto-rajatieto-hyllylle, jossa olin notkunut jo 12-vuotiaasta lähtien ja silmiini osui kustantamo, jolla näytti olevan hyvä menestys Tieto-Finlandioissa.

Lähetin kustantamoon sähköpostia, johon vastattiin viikon sisällä. Kustantamo pyysi esimerkkilukua, jonka kirjoitin niin hyvin kuin osasin ja tarkistutin kaikilla lukutaitoisilla ystävilläni. Seuraavaksi kysyttiin, millä aikataululla voisin kirjan kirjoittaa: puoli vuotta vai vuosi? Koska tiesin, että tässä on aiemminkin kirjoiteltu tekstiä puolessa vuodessa, valitsin sen.

Viimeisessä graduseminaarissani kiljaisin ääneen, että sain kustannussopimuksen. Ja vielä ihan mielettömän upealta kustantamolta: Atenalta.

Seuraavan puolen vuoden ajan kirjoitin kirjaa lentotöiden ohella. Tämän jälkeen lähetin käsikirjoituksen kustannustoimittajalleni, jonka ansiosta kirjani on selkeämpi kuin ensimmäisessä versiossa. Olen oppinut arvostamaan kustannustoimittajia suunnattomasti molempien kirjojen tekovaiheissa.

Tietokirjan kustannussopimuksen saaminen ei siis edellyttänyt puhelinsoittoja, suhteita kustantamoihin, kirjoituskursseja tai kontaktihenkilöitä. Asiat tapahtuvat, kun niiden on tarkoitus tapahtua. Toinenkin ihme tapahtui: sain kirjalleni Suomen Tietokirjailijat ry:ltä apurahan. Tästä olen hyvin kiitollinen.

Eli apurahoja voi saada. Kustannussopimuksia voi saada. Ihmeitä voi tapahtua. Etenkin kun on elämästä ja kuolemasta kyse.

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s